• +420 605 295 636

Rozvoz květin ve vybraných městech od 1000 Kč zdarma.

Jedlé květy

Jedlé květy - i květiny se využívají v gastronomii

Konzumace květin jakožto potravy je zvyklostí, která leč není žádnou novinkou, tak si v posledních desetiletích stále více získává na popularitě. V mnoha regionech je konzumace květin dokonce považována již za tradici - například u původních obyvatel Mexika. Proč vlastně jíst květy květin?

V současné době je hlavní využití jedlých květů k estetickému zdobení pokrmů. Avšak jedlé květiny poskytují tělu i biologicky aktivní látky jako jsou vitamíny A a C, riboflavin, niacin či minerální látky jako vápník, fosfor, železo a draslík, které společně prospívají zdraví jejich konzumentů - i chemické studie prokázaly jejich nezanedbatelný nutriční přínos. 

 

jedle květiny Artycok


Co všechno obsahují jedlé květy?

Jmenovitě jedlé květy jsou zdrojem minerálních látek, jejichž hlavní složkou je voda, která tvoří více než 80 % jejich složení, což z nich dělá vynikající nízkokalorické potraviny. Kromě toho obsahují až kolem 10 % bílkovin a některé mastné kyseliny jako například kyselinu palmitovou, olejovou, linolenovou či pantotenovou - příkladem květiny s vysokým obsahem těchto látek je pampeliška. Některé květiny taktéž obsahují zdravé cukry jako je fruktóza.

Takový květ dýně zas poskytuje vitamíny A, C, riboflavin, niacin a minerály jako vápník, fosfor, železo nebo draslík. Obecně vzato okvětní lístky žlutých květin jsou dobrým zdrojem vitamínu A. 

Nedávný výzkum pak odhalil, že moringa olejodárná (Moringa oleifera), květina pocházející z Indie, je navíc prvotřídním a levným zdrojem pro prevenci podvýživy a mnoha patologických stavů, jako je dětská slepota, jež jsou spojené s nedostatkem vitamínu A ve stravě. Tato rostlina má tedy slibnou budoucnost v potravinářském průmyslu, a to i jako proteinová potravina pro sportovce, protože její listy a květy jsou bohaté na bílkoviny (obsahují 5-10 % proteinů).

 


Některé květinové květy jsou již dnes běžnou součástí jídel

Díky svým vlastnostem mají květiny v gastronomii různé využití - používají se jako dekorace dezertů, jakožto součást oblohy k masům či možné je i jejich přidávání do polévek, salátů nebo dokonce i do zmrzlin. Existují navíc některé jedlé květiny, které jsou mnohem běžnější, než byste si možná mysleli, protože je považujeme za zeleninu a často je používáme v salátech, krémech, rýžových pokrmech a dalších obyčejných jídlech. S jakými květy květin se je tedy možné relativně běžně setkávat v pokrmech?

Mezi klasiky patří například květák, brokolice či artyčok - například takový artyčok a slunečnice jsou dokonce součástí stejné čeledi: hvězdnicovité. Co se týče květů v pravém slova smyslu, tak vyjma již zmíněného dýňového květu se běžně v gastronomii používají i květy měsíčku, bezový květ či květ heřmánku, jež je nejčastěji využíván v různých nálevech.

 


Méně rozšířené a zajímavé květiny pro gastronomii

Begonie - má lehce citronovou a nahořklou chuť, která dodá vašim salátům nádherný nádech barvy a chuti. Je ideální květinou ke zdobení pokrmů.
Brutnák lékařský - kromě listů můžete z brutnáku využít také jeho květy s charakteristickou barvou a nádechem chuti podobné okurce, kterou lze použít třeba k dochucení koktejlů. 
Fialka - má velmi charakteristickou hořkosladkou chuť a používá se v salátech a ke zdobení pokrmů. 

 


Základní pravidla konzumace květů květin

Nikdy neexperimentujte s jezením jiných částí rostlin, pokud si nejste jisti, že jsou tělu neškodné. Stejně tak nikdy nic nejezte, pokud si nejste absolutně jisti tím, že jste daný květ identifikovali skutečně správně.
Nikdy nejezte květiny, které jste si koupili v květinářství, protože nejsou pěstovány pro lidskou spotřebu a mohou obsahovat pesticidy, hnojiva nebo jiné tělu škodlivé produkty.
Pokud jste alergičtí na pyl, vyhněte se konzumaci květin za každou cenu. Nejezte květiny, které jsou povadlé, špinavé nebo napadené hmyzem. Květy vždy omyjte vodou, ale velmi opatrně, abyste nepoškodili okvětní lístky.

 

Team KvětinyExpres.cz

Při poskytování služeb nám mohou pomáhat soubory cookie. Plně respektujeme nastavení vašeho prohlížeče. Chcete-li cookie vypnout, učiňte tak ve vašem prohlížeči.

Platební metody